Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία
Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία αποτελεί θεραπεία εκλογής για πολλές ψυχικές διαταραχές. Είναι μία προσέγγιση, που την εισήγαγε ο ψυχίατρος Aaron Beck στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και σήμερα αποτελεί την πλέον σύγχρονη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποτελεσματική μορφή ψυχοθεραπείας.
Αρχικά σχεδιάστηκε για να θεραπεύσει την κατάθλιψη, σήμερα όμως εφαρμόζεται θεραπευτικά για την αντιμετώπιση διαφόρων ψυχικών καταστάσεων, όπως οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής και πολλές άλλες ψυχικές δυσκολίες. Χρησιμοποιείται επίσης για τη βελτίωση δυσλειτουργικών στοιχείων της προσωπικότητας όπως η συστολή, η εσωστρέφεια, η έλλειψη αυτοπεποίθησης κλπ.
Η ΓΣΘ επικεντρώνεται στο παρόν, στα τωρινά προβλήματα του θεραπευόμενου, χωρίς όμως να κλείνει την πόρτα στο παρελθόν. Αν τα παρόντα προβλήματα σχετίζονται με συναισθηματικές δυσκολίες του παρελθόντος, τότε γίνεται αναφορά στο παρελθόν για να βρεθούν οι συσχετίσεις και να ερμηνευθεί η τωρινή μη λειτουργική συμπεριφορά. Είναι μια θεραπεία με δομή και είναι σταθερά προσανατολισμένη στους στόχους. Έχει βραχεία διάρκεια και επιδιώκει την όσο το δυνατόν συντομότερη αλλαγή της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς.
Ο ρόλος του θεραπευτής είναι ενεργητικός σε όλη τη θεραπευτική διαδικασία. Η θεραπευτική συμμαχία και συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι σημαντική. Οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί και τίθενται συνεργατικά, στην συνέχεια δομείται το πλάνο και οι τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν για την προσέγγιση του επιθυμητού αποτελέσματος. Κατά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης, ο θεραπευόμενος πραγματοποιεί
με την καθοδήγηση του θεραπευτή τεχνικές και εκτός συνεδρίας. Η “εργασία για το σπίτι” αποτελεί σήμα κατατεθέν στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. Επίσης , ακόμη και η ιδία η πορεία της θεραπευτικής διαδικασίας γίνεται αντικείμενο αξιολόγησης από τον
θεραπευτή και το θεραπευόμενο.
Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία βασίζεται σε κάποιες βασικές αρχές, μερικές από αυτές είναι ότι:
• Οι ψυχολογικές δυσλειτουργίες οφείλονται εν μέρει σε τρόπους σκέψης που δε βοηθούν το άτομο.
• Τα ψυχολογικά προβλήματα βασίζονται εν μέρει σε μοτίβα συμπεριφοράς που τo άτομο έχει μάθει να χρησιμοποιεί, αλλά δεν το εξυπηρετούν.
• Οι θεραπευόμενοι μπορούν να βοηθηθούν με το να μάθουν πιο βοηθητικούς και αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που τους προκαλούν δυσλειτουργία.